april 2020

Overgenomen uit het persbericht van de Eerste Minister

Sophie Wilmès:

De mond en de neus bedekken

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana.

 

Dat wordt:

  • aanbevolen in de openbare ruimte,

  • verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder. Deze maatregel treedt in werking vanaf 4 mei. Op zich biedt een masker geen afdoende bescherming, het moet bekeken worden binnen het bredere gebruik van mondmaskers, hygiënemaatregelen en fysieke afstand.

De federale overheid en de deelstaten zullen er samen voor zorgen dat elke burger gratis minstens één standaard stoffen mondmasker krijgt dat de mond en de neus volledig bedekt. Mensen zullen ook twee “filters” krijgen, om in gekochte of gemaakte maskers te stoppen.

 

Chirurgische maskers en FFP2-maskers blijven voorbehouden voor professionals in de gezondheidszorg, in de woonzorgcentra, in de residentiële voorzieningen en bij de veiligheidsdiensten. Op de werkvloer moet de werkgever – ook in de publieke sector – z’n werknemers beschermen als dat nodig is.

 

De autoriteiten herinneren eraan dat het afdekken van de mond en de neus in het algemeen niet voldoende bescherming biedt als men niet correct omgaat met de veiligheidsafstanden en de hygiënische maatregelen.

 

Verkoop alcoholgel aan particulieren verboden voor alle groothandelaars vanaf 23/03/2020

maart 2020

De Belgische regering nam door de coronacrisis enkele maatregelen in verband met de verkoop van biociden die ingaan vanaf 23 maart 2020.

Het Ministerieel Besluit van 23 MAART 2020 bevat bijzondere maatregelen in het kader van de SARS-CoV-2 pandemie op grond van boek XVIII van het Wetboek van economisch recht: dit besluit bepaalt dat de kleinhandelsverkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen en biociden enkel toegelaten is door vergunde apotheken voor zover deze zijn voorgeschreven door een gezondheidszorgbeoefenaar.

Voor biociden gaat het over:
 

  • hydroalcoholische gels,

  • handalcohol 

  • waterstof perioxide 12 % en verneveltoestellen (nocospray).

Bij medische hulpmiddelen staan o.a. ontsmettingsdoekjes voor medisch gebruik ook in de lijst. Dit betekent een tijdelijk verbod voor retailers op de verkoop van bovenstaande biociden in handelszaken alsook online. Dit verbod is van kracht vanaf 23 maart en loopt tot 23 juni 2020. 

 

De verkoop van alcoholgel door groothandelaars is momenteel enkel toegestaan aan de zorgsector, ziekenhuizen en bedrijven die instaan voor het welzijn van haar welzijn medewerkers. Een bedrijf dat alcoholgel ter beschikking stelt aan haar werknemers voor het welzijn ervan is VERPLICHT dit op te nemen in haar risicoanalyse.

 

Controlediensten van de overheid beschikken over het recht om hierop onaangekondigde controles uit te voeren. 

 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now